Image Alt

ProGym

Oslobodite se masnih naslaga zauvek

Masne naslage na određenim delovima tela i višak kilograma jedan su od najčešćih razloga koji ljude navede da krenu u teretanu i počnu da vežbaju.

Gojaznost je bolest savremenog doba i posledica modernog, ubrzanog načina života. Podjednako pogađa oba pola, a sve je izraženija i kod mlađe populacije.

Nataloženo masno tkivo mnogo je više od estetskog problema. Ukoliko se ne tretira može izazvati dugoročne i ozbiljne zdravstvene probleme. A i ovde važi staro pravilo: što se suočavanje sa problemom više odlaže, njegovo rešenje je komplikovanije i skuplje.

Dobra vest je da se usklađivanjem posebnog režima ishrane sa adekvatno odabranim i prilagođenim programom vežbanja ovaj problem može uspešno i trajno rešiti.

Potrebni su vam čvrsta volja i motivacija. Sve ostalo možete pronaći u Pro Gym fitness centru.

Stručni treneri odabraće i iskombinovati najefikasniji sistem treninga koji će brzo dovesti do topljenja masnih naslaga sa određenih delova tela. Takođe, dobićete savete o promenama u načinu života i pravilnom odabiru namirnica, a sve to dovešće da ubrzo budete zadovoljni svojim odrazom u ogledalu.

Ali pre nego što krenemo u zajedničku borbu, bilo bi dobro što bolje upoznati „protivnika“.

Kako nastaju masne naslage i višak kilograma?

Statistika kaže da je preko 95% ljudi gojazno zbog ishrane u kojoj dominiraju ugljeni hidrati i nedovoljnog kretanja. Jednostavno rečeno, broj unetih kalorija daleko je veći od onih koje se utroše u toku dana. Taj višak se onda akumulira na određenim delovima tela, najčešće na stomaku, gluteusu, butinama, nadlakticama…

Da bi se problem rešio, potrebno je obrnuti proces: jesti manje kaloričnu, a nutritivno vredniju hranu i pojačati fizičku aktivnost. Kako bi se brže i efikasnije postigli željeni rezultati, najbolje je obratiti se profesionalnim trenerima koji će sastaviti program vežbanja potpuno prilagođen vašim potrebama i mogućnostima.

Kako vežbanje doprinosi smanjenju masnih naslaga? 

Programi namenjeni regulisanju telesne mase i skidanja masnih naslaga sa određenih delova tela zasnovani su na povećanju obima rada u okviru jedne ili kombinaciji više vrsta različitih aktivnosti. Uglavnom se kombinuju aerobni, treninzi na fitnes spravama i vežbe sa tegovima.

Povećani obim vežbanja podstiče trošenje kalorija i ubrzava razmenu materija u ćelijama mišića i smanjuje potrebu za hranom.

Važno je znati da se značajan i vidljiv efekat treninga na smanjenje broja kilograma i preoblikovanje tela može očekivati samo u uslovima produženog trajanja – preko 30 minuta konstantnog vežbanja i kada je uključen veliki broj mišićnih partija pri treningu umerenog intenziteta. Trošenje kalorija proporcionalno je intenzitetu i trajanju vežbanja i angažovanoj mišićnoj masi.

Iskustvo nam pokazuje da se najbolji rezultati postižu produženjem trajanja treninga u umerenom intenzitetu. Podizanje jačine treninga daje slabije rezultate, a pojačano topljenje masti odvija se pri vežbanju na oko 60-70% od maksimalnog pulsa i to u trajanju duže od pola sata. Evo i zbog čega.

12 minuta potrebno je telu da počne da pretvara masti u energiju. Zbog toga bi toliko trebalo da traje uvodni, aerobni deo treninga. Najveći deo masnih naslaga nestaje u periodu nakon pola sata vežbanja. Međutim, ne sme se preterivati sa dužinom, jer je telu potreban odmor, a stvara se i povećan rizik od povreda. Kroz odmor telo se adaptira na veća opterećenja i postaje snažnije i izdržljivije.

Mi vam uvek predlažemo i korišćenje saune, koja će dodatno doprineti oslobađanju od nagomilanih toksina i doprineti relaksaciji i opuštanju čitavog organizma.

Dijete bez treninga ne daju rezultate 

Samo smanjenje unosa hrane, odnosno energije u organizam neće dati željene rezultate. Doći će do razgradnje mišićne mase, a mišići su najveći potrošači masti u organizmu. Zato se uz planirani režim ishrane obavezno preporučuju i kontinuirani, pravilno osmišljeni treninzi.

Adekvatno odabran program vežbi učvršćuje i oblikuje mišiće, pa telo dobija željeni oblik. Osim toga aktivira se rad mišića i zaustavlja njihovo propadanje zbog dijetalnog režima ishrane.

Jednostavno govoreći, što veća mišićna masa, to telo ima veću sposobnost za trošenje masti. Mišićno tkivo troši čak 25 puta više kalorija od masnog tkiva.

I upravo zbog toga, sve dijete, bez pojačanih fizičkih aktivnosti unapred su osuđene na propast.

Postoji još nekoliko stvari kojima možete ubrzati mršavljenje i skidanje masnih slojeva sa određenog dela tela:

  •  Pijte dosta tečnosti, najbolje vode i zelenog čaja
  •  Jedite visokoproteinske namirnice – posna mesa, jaja, mlečne proizvode
  •  Smanjite unos hrane na minimum u večernjim satima
  •  Unosite dovoljno svežeg voća i povrća, orašastih plodova i semenki
  •  Jedite namirnice koje podstiču topljenje sala (grejpfrut, ananas, ljute papričice, đumbir, cimet, bademi…)
  •  Iskoristite svaku priliku za kretanje – šetajte, džogirajte, vozite bicikl ili rolere
  •  Redovno spavajte i odmarajte
  •  Izbegavajte stresne situacije
  •  Prihvatite svoje telo i odvojite vreme za brigu o njemu, vratiće vam se višestruko.

Na kraju, jedna zanimljiva činjenica.

Da li ste se ikada zapitali kako se telo oslobađa masti u toku treninga i gde ono zapravo odlazi?

Odgovor je više nego interesantan: čak 84% masti pretvara se u ugljen dioksid i iz tela odlazi pri izdisaju, a preostalih 16% postaje voda koja se izlučuje kroz pore ili urinarni trakt.

ADD COMMENT