Image Alt

ProGym

Saveti za početnike

Uvek je pravo vreme za teretanu 

Rešili ste da počnete da vežbate i krenete u teretanu koju su vam preporučili. Ali ne znate baš ništa o tome.

Od čega da počnete, kako da se pripremite, šta smete da jedete, kako se koja sprava koristi i koji sistem vežbi će vam doneti željene rezultate?

Kada dođete u Pro Gym fitness centar, dočekaće vas jedan od profesionalnih trenera i svakako ćete dobiti potrebne instrukcije i informacije o našim programima. Želite da skinete višak kilograma, zategnete određeni deo tela, izdefinišete određenu mišićnu grupu ili imate određenih zdravstvenih problema…pomoći ćemo vam da odaberete tip vežbanja koji će najbrže dovesti do rezultata koji su vam potrebni.

Ipak, ako ste od onih koji bi vole unapred da se spreme i upoznaju sa onim što ih čeka, dajemo vam nekoliko uopštenih i korisnih saveta za početnike.

 •  Odaberite program vežbanja koji odgovara vašem poslu, dinamici i načinu života, godinama i cilju koji želite da postignete.
 •  Za trening odaberite laganu i komotnu odeću od prirodnih materijala koja lako propušta vazduh. Još važnije od toga je da imate udobne patike, odgovarajućeg broja i modela. Bitno je da čvrsto drže članak, a da u njima ima dovoljno mesta kada se stopalo kreće u toku vežbe.
 •  Sat vremena pre odlaska u teretanu jedite laganu hranu, voće ili proteine i ne zaboravite da ponesete mineralnu vodu kojom ćete nadoknaditi materije izgubljene znojenjem.
 • Ostanite motivisani i nemojte podleći utisku da ste jedini početnik i da su svi krupniji i veštiji od vas. Imajte na umu da su svi jednom bili početnici, a njihovi rezultati neka vam budu motiv više.
 • Postavite realne i lako dostižne ciljeve koje ćete postepeno povećavati. Ne očekujte da ćete na prvom treningu bez velike muke uraditi 50 trbušnjaka, ali je bitno da se broj svaki put povećava.
 • Kako se ne biste povredili, uvek saslušajte instruktora, ma koliko vam vežba izgledala jednostavno. Pravilno izvođenje je od ključnog značaja.
 •  Ne forsirajte se prvih dana dok se mišići ne adaptiraju na opterećenje. Ipak, blaga upala mišića sasvim je očekivana i trebalo bi upaljenu grupu mišića maksimalno poštedeti i odmoriti pri sledećoj poseti teretani.
 • Trudite se da pravilno dišete i tako obezbedite telu i mišićima dovoljno kiseonika.
 • Ozbiljno shvatite preporuke za zagrevanje i istezanje. Zagrevanje bi trebalo da traje minimum 10 minuta i njegov cilj je da se povećaju puls i temperatura tela što pojačava cirkulaciju i bolju prokrvljenost mišića. Temeljnim zagrevanjem sačuvaćete telo od povreda i pripremiti ga za sve zacrtane ciljeve na tom treningu. Pravilno istezanje svih mišićnih grupa na kojima ste radili sprečava njihovu upalu.
 • Konsultujte se sa stručnim licem oko sastavljanja plana treninga. To će vam pomoći da bezbedno i na najlakši način dostignete željene ciljeve. Trener će vas uputiti koliko serija je dozvoljeno, koliko ponavljanja i od kojih težina da krenete.
 • Ne zaboravite na odmor. Veće grupe mišića zahtevaju duže vreme za oporavak. U manje mišićne partije spadaju biceps, triceps i list i njima treba oko 3-4 dana, dok noge i leđa zahtevaju 5-8 dana odmora.
 •  Kako biste ostali motivisani osmislite nagradu. Za svaki napredak i postignut cilj priuštite sebi nešto u čemu uživate.
 • Ne odlažite odlazak u teretanu i ne preskačite treninge. Brzo vidljivi rezultati stalno će vas vući napred, a jedino je bitno da ne odustajete nikada.

Termini koje bi trebalo da znate

Postoji nekoliko opštih termina koje bi trebalo da poznaje svako ko želi da vežba u teretani.

Ponavljanje – jedan celoviti pokret (npr tegom).

Serija ili set – nekoliko ponavljanja u nizu.

Maksimalni broj ponavljanja – broj ponavljanja posle kojeg ne možete ni jedan preko toga.

Maksimalna težina – broj kilograma koji možete podići i ni jedan više od toga.

Pravilno disanje – vazduh se udiše na nos, izdiše na usta i diše se dijafragmom (stomakom), a ne grudnim košem.

I ono što bi još trebalo da znate da odlazak u teretanu neće doneti dobro vašem telu, već i vašim mislima i emocijama. Hormoni koje telo luči dok vežbate učiniće da se osećate sjajno.

Savet plus: ukoliko držite fokus na rezultatima, neće doći do promena. Usmerite pažnju na male promene i videćete velike rezultate.

ADD COMMENT